Terenuri de tenis

cu suprafaţă dură

Suprafaţa terenului de tenis este o parte importantă a tenisului în sine şi a istoriei sale. Ca nici un alt sport, tenisul este jucat pe o mulţime de suprafeţe diferite, iar fiecare suprafaţă de joc schimbă complet aspectul, simţul şi viteza de joc, afectând totul, de la tacticile folosite, până la modul în care jucătorii se mişcă.
Acesta este motivul pentru Open-ul Francez, care este jucat pe zgură roşie, este un joc complet diferit de Wimbledon, care este jucat pe gazon natural. Tenisul este jucat pe o varietate de suprafeţe, fiecare tip având caracteristicile sale.
Există patru tipuri principale de suprafeţe de joc, în funcţie de materialele utilizate pentru construirea terenului: zgură, iarbă, suprafaţă dură şi carpetă. De asemenea, suprafeţele de joc sunt clasificate, conform Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF), în funcţie de viteza jocului: redusă, medie-redusă, medie, medie-ridicată şi ridicată.
Dimensiunile oficiale ale terenului de tenis sunt: 23.77m în lungime şi 8.23m în lăţime.
Pentru jocul de dublu lăţimea terenului este de 10.97m. Pe lângă dimensiunea oficială a terenului de tenis, este recomandată prezenţa unui spaţiu suplimentar de 6.4m în spatele liniilor de fund pe ambele părţi, şi 3.66m pe lateralele terenului.

Terenuri de tenis cu suprafaţă dură

Terenurile de tenis dure sunt fabricate folosind materiale crestate cum ar fi beton sau asfalt. Aceste suprafeţe au adesea un strat superior de vopsea acrilică. De obicei se ameliorează duritatea suprafeţei de acest gen cu un strat de cauciuc care reduce impactul.
Suprafeţele dure sunt adesea considerate o cale de mijloc între zgură şi gazon natural şi au de obicei un ritm mediu spre mediu rapid. Acestea sunt în general, mai lente decât terenurile cu gazon natural, dar mai rapid decât cele cu zgura, răspunzând bine la toate tipurile de rotire.
În comparaţie cu suprafeţele naturale de zgură şi gazon natural, terenurile de tenis dure sunt realizate dintr-o gamă de materiale artificiale, care au un ritm variat între diferite mărci şi produse.
Comparativ cu zgura şi gazonul natural care cauzează derapaj şi alunecare, terenurile de tenis dure au o suprafaţă fermă, care permite mişcarea şi întoarcerile bruşte.
Suprafaţa fermă înseamnă mai puţin derapaj şi alunecare, care permite jucătorilor să acopere terenul în mod eficient. Terenurile dure sunt o suprafaţă plană uniformă. Comparativ cu alte suprafeţe de joc, mingea sare previzibil.
Suprafeţele dure şi rapide favorizează în general, jucătorii puternici şi agresivi. Este o suprafaţă mai rapidă decât zgura, deci este mai uşor să dai lovituri câştigătoare.
Această suprafaţă recompensează jucătorii care dictează jocul din spatele terenului. Suprafeţele dure de tenis mai lente care au strat de amortizare şi pietriş tind să se simtă ca zgura, favorizând o strategie defensivă.

SUPRAFEŢE DURE

Leziuni (impact) - Suprafeţele dure de tenis au în general, un impact mai mare asupra corpului în comparaţie cu terenurile cu gazon natural şi zgura. Suprafeţele dure tind să absoarbă mai multă căldură, iar muşchii şi articulaţiile sunt mai solicitate. În 2008, la Australian Open s-a schimbat suprafaţa de joc de la Rebound Ace la Plexicushion. Acest lucru a condus la plângeri din partea jucătorilor, deoarece suprafaţa a fost prea fierbinte şi a contribuit la leziuni.
Nivelul de joc - Suprafeţele dure de tenis furnizează sărituri ale mingii consistente şi previzibile, ceea ce face acestă suprafaţă o alegere excelentă pentru începătorii care vor să înveţe elementele de bază ale tenisului.
Aptitudini - Terenurile de tenis dure sunt o cale de mijloc. Ele sunt mai lente decât terenurile cu gazon natural, dar mai rapide decât cele pe zgură. Aceasta încurajează jucătorii să dezvolte un joc pe tot terenul. Cu un adversar care va ataca la fileu mai des decât pe terenurile de zgura, receptorul va fi obligat să-ţi îmbunătăţească servele şi loviturile

Infrastructură terenuri de tenis cu suprafaţă dură

BETON
1. beton armat (≥ 0.10 M)
2. folie de polietilenă (200 µM)
3. impregnare (bază de bitum), dacă este necesar
4. strat de fundaţie (pietriş-nisip-mix ≥ 0.15M)
5. material geotextil (dacă este necesar)
6. sol
ASFALT AMESTECAT LA CALD
1. 2 straturi de asfalt amestecat la cald (≥ 0.06m)
2. strat de aderenţă (bază bitum şi nisip)
3. strat de fundaţie (pietriş-nisip-mix ≥ 0.20m)
4. material geotextil (dacă este necesar)
5. sol

Infrastructură teren de tenis impermeabil cu substrat de asfalt

Terenurile de tenis rezistente la apă trebuie să fie realizate în mod obligatoriu cu o pantă transversală (0,8 +/- 0,2)%.
Se va realiza o bordură în jurul solului nivelat la înălţimea suprafeţei finisate, cu mici borduri sau rigole.
Toleranţa la planeitatea a acestor 2 tipuri de substraturi este de 5 mm, atunci când este măsurată cu un dreptar de 2 m.

Secţiune a unui substrat de asfalt amestecat la cald (interior sau exterior)

1: pat inferior
2: strat geotextil anticontaminare, în cazul riscului de migrare a elementelor subţiri.
3: strat fundaţie, cu amestec de pietriş-nisip 0/40 mm sau d / 40 mm, cu o grosime: 0,20 m, dacă este cerut de caracteristicile patului inferior
4: strat adeziv cu mix de asfalt, bitum şi nisip
5/6: mixuri asfalt la cald: componentele şi condiţiile de utilizare trebuie să fie conforme cu legislaţia în vigoare.
5: Strat inferior: grosime: 35 mm, agregate de 0 / D - 6 6: Strat superior: grosime: 25 mm, agregate de 0 / D - 4

Secţiune a unui substrat de asfalt amestecat la rece (interior)

1: pat inferior
2: strat geotextil anticontaminare, în cazul riscului de migrare a elementelor subţiri.
3: strat de fundaţie, cu amestec de pietriş-nisip 0/40 mm sau d / 40 mm, cu o grosime> 0,20 m, dacă este cerut de caracteristicile patului inferior
4: amestec rece asfalt: componentele şi condiţiile de utilizare trebuie să fie conforme cu legislaţia în vigoare.

Infrastructură teren de tenis impermeabil cu substrat de beton

Patul inferior poate necesită un tratament cu lianţi hidraulici, cu var nestins sau stins, sau altele, în funcţie de caracteristicile sale.
Fundaţia se realizează în conformitate cu normele aplicabile terasamentelor rutiere. Toleranţa privind măsurile altimetrice este de +/- 5 mm. Toleranţa la planeitate este de 5 mm, atunci când este măsurată cu un dreptar de 2 m.
Placa de beton trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
- beton suprafaţă lucioasă
- toleranţă a planeităţii: 3 mm, atunci când este măsurată cu un dreptar de 2 m,
- toleranţă altimetrică de +/- 5 mm,
- rezistenţă la compresiune nominal: 2 MPa,
- fără crăpături.

Secţiune a unui substrat pe bază de ciment

1: pat inferior
2: strat geotextil anticontaminare sau strat mineral, în funcţie de natura solului şi perioada de realizare a lucrării
3: strat fundaţie cu mix pietriş-nisip 0 / 31,5 mm, a cărei grosime este:
> 0,15 m cu amestec de pietriş-nisip fără liant,
sau > 0,12 m cu amestec de pietriş-nisip amestecat cu lianţi hidraulici,
sau > 0,08m cu amestec de pietriş-nisip amestecat cu lianţi bituminoşi.
4: Impregnarea pulverizând emulsii cationice de bitum, apoi balastare cu pietriş fin, pe baza a 3 până la 5 l/m2, cu agregate de 2/4 mm.
5: vapori-barieră şi film de polietilenă anti-capilar cu o grosime minimă de 200m.
6: substrat pe bază de ciment: construit direct pe podea, grosime: 0,10 m, având sarcini statice de 5 kN / m2.

Suprafaţă acrilică pentru terenuri de tenis

Suprafeţele terenului de tenis acoperite cu acril sunt potrivite pentru toate nivelurile de antrenament şi joc.

Din ce este făcută?

O suprafaţă acrilică este în esenţă o aplicare a mai multor straturi de materiale acrilice
(De exemplu, răşină, vopsea, etc), pe o suprafaţă de bază, în mod obişnuit din beton sau asfalt. În termeni foarte de bază, o suprafaţă acrilică este compusă dintr-un strat (sau mai multe) de umplere/nivelare pe o suprafaţă bază, care este apoi acoperită cu o suprafaţă de finisare colorată.
Compoziţia şi metoda de aplicare a materialului acrilic au o influenţă directă asupra caracteristicilor de joc ale suprafeţei.

Performanţă

Performanţa exactă a suprafeţelor acrilice diferă uşor de la un produs la altul, precum şi de utilizarea ulterioară a suprafeţei.
Caracteristicile de joc sunt orientative:

  • viteza mingii, de la mediu lent la rapid
  • săritura mingii, înălţime medie
  • Precizie săritură minge
  • Poziţie fermă cu tracţiune anti-alunecare
  • calităţile de absorbţie a şocurilor sunt greu de moderat, acestea depinzând de amortizare.
Vopseaua acrilică folosită în construcţia terenurilor de tenis cu suprafaţă dură este disponibilă în diferite tipuri/straturi/grosimi

1. Sistem acrilic de 6 straturi, confort ridicat, cu covor de cauciuc pentru pardoseli sportive

Este un sistem acrilic cu 6 straturi care încorporează un elastomer flexibil, pentru terenuri de baschet şi alte suprafeţe de sport, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafetei, în special pentru beton.
COURTSOL CONFORT combină un strat protector de legătură din cauciuc gros mat de 4mm (sau 10), 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu un strat de acoperire rezistent, care asigură un confort optim jucătorilor prin absorbţia undelor de şoc şi reduce în special oboseala musculară.

2. Sistem acrilic de 7 straturi, confort ridicat, cu covor de cauciuc pentru pardoseli de baschet în aer liber/interior

Este un sistem acrilic cu 7 straturi care încorporează un elastomer flexibil, pentru terenuri de baschet interioare şi exterioare sau pentru pardoseli multisport în aer liber.
COURTSOL CONFORT PLUS combină un strat protector de legătură din cauciuc gros mat de 4mm (sau 10), 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu un strat superior şi un strat de vopsea rezistent la uzură, care asigură un confort optim jucătorilor prin absorbţia undelor de şoc.
Acoperirea obţinută reduce în special oboseala musculară a jucătorului şi riscurile de leziuni musculare sau ale ligamentelor.

3. Sistem acrilic de calitate superioară cu 9 straturi, pentru pardoseli sportive

COURTSOL PRO PLUS este un sistem acrilic sintetic, format din 9 straturi, pentru suprafeţe de baschet şi alte pardoseli sportive vechi sau noi.
COURTSOL PRO PLUS combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare, cu 4 straturi care conţin granule de cauciuc şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură, netezite cu 1 strat de vopsea.
Întregul sistem permite obţinerea unei acoperiri pentru jucători profesionişti, combinând confortul cu o calitate optimă a jocului.

4. Sistem acrilic de calitate superioară cu 8 straturi, pentru pardoseli sportive

COURTSOL PRO este un sistem acrilic sintetic format din 8 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafetei, în special pentru beton.
COURTSOL PRO combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare cu 4 straturi care conţin granule de cauciuc şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafete sportive mai performante şi durabile

5. Sistem acrilic cu 4 straturi pentru pardoseli sportive

COURTSOL STANDING PLUS este un sistem acrilic sintetic firmat din 4 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive. Această acoperire este atribuită noilor construcţii sau renovarea terenurilor de baschet şi alte terenuri de sport.
COURTSOL PERMANENT PLUS combină 2 baze flexibile şi straturi intermediare, un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură, cu un strat de vopsea, ceea ce creşte viteza jocului. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafeţe sportive mai performanţe şi rapide, şi totodată, cu un finisaj mai neted.
Acoperirea obţinută reduce în special oboseala musculară a jucătorului şi reduce riscurile musculare sau leziunile ligamentare.

6. Sistem acrilic cu 3 straturi pentru pardoseli sportive

COURTSOL STANDING este un sistem acrilic sintetic cu 3 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafeţei, în special pentru beton.
COURTSOL PERMANENT combină două baze flexibile şi straturi intermediare şi un strat de acoperire nealunecos şi rezistent la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafeţe de sport performanţe.

7. Sistem acrilic cu 5 straturi pentru pardoseli sportive

COURTSOL TOURNAMENT este un sistem acrilic sintetic cu 5 straturi, pentru terenuri de baschet şi alte pardoseli sportive, fiind de asemenea un sistem de protecţie a suprafatei, în special pentru beton.
COURTSOL TOURNAMENT combină 3 baze flexibile şi straturi intermediare cu 2 straturi de acoperire nealunecoase şi rezistente la uzură. Întregul sistem permite obţinerea unei suprafeţeade sport mai performante şi durabile.

Pentru realizarea unor suprafeţe dure profesionale pentru terenurile de tenis, Atlas Sport colaborează cu Courtsol, un furnizor de vopsele acrilice de calitate, agrementate ITF şi produse în Franţa. Datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă suprafeţele acrilice courtsol:

  • sistemele sunt apreciate în 3 clasificări ITF diferite
  • o gama completă de suprafeţe acrilice pentru orice tip de sport
  • sisteme pentru orice buget şi confort
  • produse sănătoase şi ecologice
  • o gamă de 9 culori standard
  • o experienţă de joc foarte plăcută
  • rezistenţă mecanică şi durabilitate ridicată
  • întreţinere redusă.
Atlas Sport oferă colaboratorilor săi servicii de calitate, pentru un rezultat final care să îndeplinească standardele, dorinţele şi nevoile oricărui client.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!