Terenuri de baschet cu suprafață dură

Baschetul

Baschetul, pe drept cuvânt, este considerat, de cunoscători, asemănător unui joc de sah cu oameni, ceea ce arată contribuţia mentală a participanţilor, antrenorilor, tehnicienilor.
Viteza de gândire, de luare a unei decizii, de execuţie, sunt lanţul firesc al mentalului şi transmiterea impulsului nervos către sistemul muscular.
Studiile internaţionale psiho-sociale indică baschetul pe primul loc ca formă de integrare socială şi este estimat că 72% din populaţia globului este practicantă a baschetului sub diverse forme, la diferite categorii de vârstă.

Care suprafaţă permite mingii de baschet să sară cel mai sus?

Luaţi o minge de baschet şi încercaţi această activitate pentru a afla!
Un factor care poate afecta coliziunea mingii de baschet cu solul, este tipul de suprafaţă cu care mingea se ciocneşte. Unele suprafeţe absorb mai multă energie decât altele.
O suprafaţă dură, cum ar fi betonul, absoarbe mai puţină energie în comparaţie cu o suprafaţă moale, cum ar fi carpeta.
Cu cât mai multă energie este absorbită de suprafaţa de teren, cu atât mai puţină îi rămâne mingii, pentru ca acesta să poată sări. Acesta este motivul pentru care, atunci când jucăm baschet pe o suprafaţă relativ tare, săritura mingii este mai mare (a pierdut mai puţină energie), comparativ cu atunci când jucăm pe o suprafaţă moale (unde îşi pierde mai multă energie).

Tipuri de suprafeţe pentru terenurile de baschet

Cele două tipuri principale de suprafeţe pentru terenurile de baschet sunt suprafeţele din lemn sau suprafeţele dure (din asfalt sau beton) cu finisaj de vopsea acrilică.
Suprafeţele din lemn sunt cel mai frecvent utilizate în terenurile interioare, cum ar fi săli de sport, în timp ce vopseaua acrilică este folosită cu preponderență mai ales pe terenurile de baschet din aer liber. Mulţi jucători de baschet învaţă jocul de baschet pe terenuri în aer liber, fie în parcuri, ori pe străzile din vecinătatea lor.
De aceea, asfaltul standard, rămâne cea mai comună suprafaţă de teren de baschet în aer liber, din cauza rezistenţei şi capacităţii sale de a rezista la diferite condiţii meteorologice aspre.

Suprafaţa acrilică pentru terenuri de baschet:

Din ce este făcută?
O suprafaţă acrilică este în esenţă o aplicare a mai multor straturi de materiale acrilice. (de exemplu, răşină, vopsea, etc), pe o suprafaţă de bază, în mod obişnuit din beton sau asfalt. În termeni foarte de bază, o suprafaţă acrilică este compusă dintr-un strat (sau mai multe) de umplere/nivelare pe o suprafaţă bază care este apoi acoperită cu o suprafaţă de finisare colorată. Compoziţia şi metoda de aplicare a materialului acrilic au o influenţă directă asupra caracteristicilor de joc ale suprafeţei. Terenurile de baschet a căror suprafaţă este acoperită cu vopsea acrilică sunt potrivite pentru toate nivelurile de antrenament şi joc.

Performanţa
Performanţa exactă a suprafeţelor acrilice diferă uşor de la un produs la altul, precum şi utilizarea ulterioară a suprafeţei.

Caracteristicile de joc sunt orientative:
• viteza mingii, de la mediu lent la rapid
• săritura mingii, înălţime medie
• precizie săritură minge
• poziţie fermă cu tracţiune anti-alunecare
• calităţile de absorbţie a şocurilor sunt greu de moderat, acestea depinzând de amortizare.

Elementele de bază pentru construcţia unui teren de baschet:

Elementele de bază pentru construcţia unui teren de baschet variază în funcţie de tipul de teren pe care doriţi să îl construiţi, fie de interior sau de exterior. Terenurile de baschet au în diferite dimensiuni, acestea sunt:

• în conformitate cu normele FIBA, terenul de baschet este de 28×15 metri (m)
• pentru NBA/NCAA, este 29×15 metri
• pentru un teren de şcoală este de 26×15 metri
• terenurile de baschet pentru amatori variază într-o proporţie largă.

În afară de mărime, înălţimea recomandată este de 8,23 metri şi, de asemenea, puteţi alege culoarea preferată pentru terenul de baschet pe care doriţi să îl construiţi, dintr-o paletă largă de culori.

Împrejmuirea

Protecţia pieselor metalice se realizează prin grunduire şi vopsire în două straturi prin acest procedeu se poate ajunge la un strat total de aproximativ 100μm.
Structura împrejmuirii este realizati din stâlpi metalici cu înălţimea de 4m (peste nivelul solului) din țeavă rectangulară cu dimensiunea 100x50x3mm, înglobați în fundaţii de beton C 8/10 avand dimensiunea 70 x 40 x 40 m și fixați cu prazn din otel beton PC52 φ10.
Rigidizarea structurii de împrejmuire se realizează prin 3 cordoane primetrale din ţeavă pătrată cu dimensiunea 30 x 30 x 3 mm care leagă stâlpii la înălţimea de 0m, 2m și 4m.
Împrejmuirea cu înălțime de 4 metri se realizează din plasă metalică împletită.
Va fi de asemenea și o poartă de acces.

Dotări

Două sisteme de baschet Heavy, compuse din:

–  stâlp de oțel profil pătrat, vopsit în câmp electrostatic, profil 120 x 120 x 3 mm, fiind de culoare ultramarine blue
– panou baschet din plexiglas, dimensiuni
1800 x 1050 mm,
– inel baschet cu arc, înălțime față de sol 3.05 m.

Vopseaua acrilică folosită în construcţia terenurilor de baschet cu suprafaţă dură este disponibilă în diferite tipuri/straturi/grosimi.

COURTSOL STANDING PLUS:


– este un sistem format din patru straturi sintetice acrilice, benefic sporturilor precum baschet, tenis sau volei.
– combină două straturi flexibile, unul ce previne alunecarea și rezistă uzurii si un strat de culoare. Întregul sistem permite obținerea unei performanțe sporite în timpul practicării sportului.
Cu o experiență de 60 de ani în industria chimică, Courtsol este unul dintre cei mai de încredere furnizori europeni în materie de suprafețe sintetice pentru sport.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!