Terenuri Tenis

Tenisul

Oamenii de stiință și medici din întreaga lume au în vedere tenisul ca activitatea cea mai sănătoasă la care poate participa oricine, oferind un “pachet” complet – fizic /mental/ emoțional/și de ce nu, social pentru practicanți.
Tenisul este cu adevărat un sport pentru o viață!
Terenul de tenis este alcătuit dintr-o suprafață plană, dreptunghiulară având o suprafață din zgură, asfalt sau gazon artificial.
Terenul are o lungime de 23.77 m, și o lățime de 8.23 m pentru jocul de simplu și 10.97 m pentru jocul de dublu. Fileul are o înălțime de 0.914 m.
Linia mediană de serviciu și semnul de mijloc trebuie să aibă o lățime de 5 cm. Toate celelalte linii ale terenului trebuie să aibă o lățime între 2.5 cm și 5 cm, cu excepția liniilor de fund care pot avea pana la 10 cm lățime. Pentru terenurile pe care se desfășoară frecvent competiții se recomandă o suprafață generală de apoximativ 37×18 m. Pentru terenuri fără pretenții competiționale, suprafața generală poate fi de minim 34×17 m.

1. Terenuri tenis din zgură:

Terenurile de tenis cu zgură sunt realizate din piatră naturală spartă. De obicei ele sunt construite în 5 straturi, cu particule mai mari la bază, scăzând până la un strat fin la suprafaţă. Există mai multe tipuri de zgură, realizate dintr-o serie de materiale. Unele comune sunt:
• Zgura roşie: Fabricată din praf de cărămidă roşie. Acestea sunt cele mai populare suprafeţe de joc la nivel mondial şi în special în Europa.
• Zgura verde: Pietriş de bazalt
• Zgura gri: lut gri natural
• En Tout Cas: suprafaţă din pietriş de cărămidă cu un aspect mai granular. En Tout Cas înseamnă în franceză “, în orice caz,” sau “pentru orice vreme”.

Caracteristici principale:
S – este o suprafaţă lentă
I – impact mediu asupra corpului
M – este destul de afectată de condiţiile meteo
C – cost realizare mic, însă mentenanţa este costisitoare

Principalele avantaje:
• Jocul de tenis pe zgură, necesită dezvoltarea strategiei și a îndemânării și promovează rezistența și răbdarea.
• Terenurile de zgura oferă beneficii suplimentare pentru sănătate.
• Suprafața granulară acționează ca o pernă de absorbție a șocurilor, permițând jucătorilor să alunece în întoarcerea lor.
• Sunt, de asemenea, pregătite pentru acțiune la câteva minute după ploaie. Apa este absorbită de la suprafață, până la bază. Panta terenului permite apoi scurgerea excesului.
• Deoarece o suprafață din zgurț reține umiditatea și respiră în cele mai fierbinți zile de vară, suprafața rămâne cu o medie de 20% mai rece decât terenurile dure.

2. Terenuri de tenis cu gazon sintetic:

altă suprafață folosită de proprietari pentru construcția unui teren de tenis, este gazonul sintetic.
Terenurile de tenis cu gazon sintetic oferă unele caracteristici atractive de joc, cu cerințe mai mici de întreținere.

Caracteristici principale:
S – O suprafaţă cu ritm mediu – o alternativă bună la gazonul natural
I – Impact mediu asupra corpului
M – Poate fi jucat pe vreme umedă, fără riscul de alunecare, de aceea este si mai delicat cu genunchii și gleznele
C – Cost realizare mediu (mai scump decât zgura, mai ieftin decât tartan sau hard), mentenanţă minimă
Aceste tipuri de terenuri nu sunt la fel de moi ca cele din zgură, în primul rând pentru că sunt instalate pe o bază de beton sau asfalt.
Cu toate acestea, beneficiul major pe care îl oferă este o întreținere mai redusă.

Principalele avantaje:
• Gazonul artificial de tenis este durabil.
• Durata medie a gazonului artificial este de 7 până la 10 ani. În timpul ploilor sau secetelor, aceste suprafeţe ale terenului de tenis cu gazon artificial rămân neafectate.
• Pe aceste tipuri de teren de tenis, sunt şanse mult mai mici că meciurile să fie anulate sau amânate.
• Sunt concepute pentru a îndeplini cele mai înalte standarde de joc dictate de Federația Internațională de Tenis (ITF)
• Terenurile de tenis cu gazon sintetic (sau gazon artificial) sunt o alternativă pentru cele cu gazon natural, datorită costurilor de întreţinere mai mici.
• Aceste terenuri au de obicei o bază de beton sau asfalt, acoperite cu un covor de gazon sintetic cu umplutură de nisip cuarţos. Nisipul ţine covorul sintetic în loc, asigură o suprafaţă de joc fermă şi ajută la drenajul apei.

Gazonul sintetic, cu fir de 12 mm ETG înălțime, este ideal pentru jocul de tenis. Densitatea gazonului ajută la buna desfășurare a jocului, iar flexibilitatea împiedică accidentările jucătorilor.

3. Terenuri de tenis tartan:

A 3-a opțiune de suprafață ce poate fi folosită în construcția terenurilor de tenis, este suprafața poliuretanicăsau tartanul. Terenurile de tenis din tartan (poliuretan) oferă un grad ridicat de confort şi rezistenţă.
Tartanul se toarnă pe suprafaţa de joc în 2 straturi: unul de culoarea neagră cu grosime de 8-9 mm, iar al doilea, de altă culoare, în funcţie de preferinţe şi destinaţia terenului, având o grosime de 7-8 mm. Tartanul are la bază un material alcătuit din granule fine de cauciuc şi fibre reciclate din cauciuc lipite cu un adeziv poliuretanic special.

Caracteristici principale:
S – o suprafaţă cu ritm mediu, oferă proprietăţi similare zgurei, o suprafaţă premium (există chiar soluţia de tartan cu zgură sintetică)
Deoarece terenul este moale și conține straturi de cauciuc, este important să se protejeze suprafața de echipamente grele ce pot crea zgârieturi pe suprafață.
I – impact redus asupra corpului, foarte moale şi comfortabilă
M – practicabilă indiferent de sezon sau condiţii meteo
C – Costul inițial al unei suprafețe de tartan este mai mare decât o suprafață standard, dar este o investiție bună pe termen lung, fiind foarte ușor de întreținut. În funcție de condițiile din jurul terenului (arbori, umbră) necesită o curățare ocazională.

Principalele avantaje:
• Terenurile de tenis din tartan sunt caracterizate prin proprietăţi elastice şi bună rezistenţă în timp, fiind usor de intreținut.
Datorită componenţei de stirol-acrilic, terenurile multisport din tartan prezintă o rezistenţă extremă la abraziune, intemperii, radiaţii UV şi schimbări climaterice.
• Tartanul este uşor de aplicat iar datorită elasticităţii sale, suprafaţa de joc este sigură pentru jucători, asigurând o performanţă excepţională.
• Pardoselile din tartan reduc riscul accidentărilor prin absorbţia şocurilor şi antiderapare
• Aspect estetic deosebit
• Rezistenţă puternică la căldură şi lumină
• Suportă greutăţi mari
• Tartanul acţionează ca un inhibitor împotriva mucegaiului şi dezvoltării bacteriilor

4. Terenuri de tenis cu suprafaţă dură:

Terenurile de tenis dure sunt fabricate folosind materiale crestate cum ar fi beton sau asfalt. Aceste suprafeţe au adesea un strat superior de vopsea acrilică. De obicei se ameliorează duritatea suprafeţei de acest gen cu un strat de cauciuc care reduce impactul.
Pentru realizarea unor suprafeţe dure profesionale pentru terenurile de tenis, Atlas Sport colaborează cu Courtsol, un furnizor de vopsele acrilice de calitate, agrementate ITF şi produse în Franţa. Datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă suprafeţele acrilice courtsol:

1. sistemele sunt apreciate în 3 clasificări ITF diferite
2. gamă completă de suprafeţe acrilice pentru orice tip de sport
3. sisteme pentru orice buget şi confort
4. produse sănătoase şi ecologice
5. gamă de 9 culori standard
6. experienţă de joc foarte plăcută
7. rezistenţă mecanică şi durabilitate ridicată
8. întreţinere redusă.

Principalele avantaje:
• Terenurile de tenis dure sunt fabricate folosind materiale crestate cum ar fi beton sau asfalt. Aceste suprafeţe au adesea un strat superior de vopsea acrilică. De obicei se ameliorează duritatea suprafeţei de acest gen cu un strat de cauciuc care reduce impactul.
• Suprafeţele dure sunt adesea considerate o cale de mijloc între zgură şi gazon natural şi au de obicei un ritm mediu spre mediu rapid. Acestea sunt în general, mai lente decât terenurile cu gazon natural, dar mai rapide decât cele cu zgură, răspunzând bine la toate tipurile de rotire.
• În comparaţie cu suprafeţele naturale de zgură şi gazon natural, terenurile de tenis dure sunt realizate dintr-o gamă de materiale artificiale, care au un ritm variat între diferite mărci şi produse.
• Comparativ cu zgura şi gazonul natural care cauzează derapaj şi alunecare, terenurile de tenis dure au o suprafaţă fermă, care permite mişcarea şi întoarcerile bruşte. Suprafaţa fermă înseamnă mai puţin derapaj şi alunecare, care permite jucătorilor să acopere terenul în mod eficient. Terenurile dure sunt o suprafaţă plană uniformă. Comparativ cu alte suprafeţe de joc, mingea sare previzibil.
• Suprafeţele dure şi rapide favorizează în general, jucătorii puternici. Este o suprafaţă mai rapidă decât zgura, deci este mai uşor să dai lovituri câştigătoare.
• Această suprafaţă recompensează jucătorii care dictează jocul din spatele terenului. Suprafeţele dure de tenis mai lente care au strat de amortizare şi pietriş tind să se simtă ca zgura, favorizând o strategie defensivă.

Puteţi vedea proiectele realizate de Atlas Sport pentru diferite primării, instituţii, şcoli, aici: https://www.atlassport.ro/proiecte-finalizate/

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!