Maratonul
Alergarea este un sport foarte popular. Milioane de oameni aleargă pentru că le place sau doresc să fie într-o formă fizică bună. Un alergător nu are nevoie de un talent sau echipament special – doar pantofi bine amortizați și haine confortabile.
Alergarea zilnică îmbunătățește condiția fizică a unei persoane. Ajută oxigenul să circule prin corp și întărește mușchii inimii și picioarelor. Alergarea vă ajută să vă controlați greutatea, deoarece atunci când alergați, ardeți o mulțime de calorii. De asemenea, vă ajută să luptați împotriva stresului după o zi obositoare la școală sau la serviciu.
Mulți alergători iau parte la curse de distanță lungă. Cele mai populare evenimente sunt maratoanele. Acestea au loc în multe orașe din întreaga lume și, pentru un alergător bun, participarea la un maraton celebru este punctul culminant al unei cariere de alergător. Maratoane celebre au loc la New York, Boston, Londra, Berlin și multe alte orașe.
Maratonul este cel mai lung eveniment din lume. Numele său se întoarce la povestea unui soldat grec care, în 490 î.Hr., a alergat din micul sat Marathon până la Atena, la aproximativ 40 km distanță. El a vrut să spună oamenilor de acolo că armata greacă i-a învins pe perși.
Astăzi, maratonul oficial are o lungime de 42,195 km. Maratonul a fost întotdeauna unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor Olimpice moderne, care au început în 1896.
În ultimele decenii, alergătorii africani au dominat maratoanele din întreaga lume. Etiopianul Abebe Bikila a alergat desculț la prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1960. Și-a repetat victoria patru ani mai târziu. Experții cred că alergătorii africani sunt mai buni pentru că se antrenează în locuri mai înalte din țările lor de origine. Picioarele lor pot fi, de asemenea, mai puternice decât ale noastre și pot avea capacitatea de a colecta și stoca mai mult oxigen. Școlile sunt uneori departe de case, așa că copiii trebuie să meargă sau să alerge mulți kilometri pentru a ajunge la cursuri.
Nu există recorduri mondiale oficiale în cursele de maraton, deoarece traseele sunt diferite în întreaga lume. Uneori, un traseu este plat, iar alergătorii sunt mai rapizi. În altă parte, un curs poate fi deluros, cu multe suișuri și coborâșuri. Vremea rea, cu mult vânt și ploaie, îngreunează alergătorii să obțină timpi buni.
Cea mai rapidă cursă de maraton a avut loc la Berlin, în 2003. Paul Tergat din Kenya a terminat în 2 ore, 4 minute și 55 de secunde. Cel mai bun timp pentru o femeie a fost stabilit de Paula Radcliffe la Maratonul de la Londra, 2003 – 2 ore, 15 minute și 25 de secunde.
Antrenament
Alergătorii trebuie să fie bine pregătiți și să se antreneze mult, dacă vor să concureze într-o cursă de maraton. Pentru majoritatea alergătorilor pasionați de acest sport, maratonul este cea mai lungă cursă pe care au încercat-o vreodată. Se antrenează luni de zile, alergând până la 100 km pe săptămână.
În timpul antrenamentului de maraton este important să-i oferi corpului suficient timp pentru a se odihni și a se recupera. Dacă te simți obosit sau te dor mușchii, ar trebui să iei câteva zile libere de la alergare. În ultimele 2 sau 3 săptămâni înainte de un maraton, mulți alergători își reduc antrenamentul săptămânal.
Alimentația
Mâncarea potrivită este foarte importantă, dacă intenționați să alergați la un maraton. Alergătorii mănâncă o mulțime de carbohidrați, care sunt transformați în glicogen. Organismul stochează glicogenul și în timpul cursei acesta este transformat în energie.
Sportivii mănâncă multă pâine, orez, cereale și paste în săptămânile dinaintea cursei. De asemenea, încearcă să mănânce fructe și legume și să evite grăsimile.
În timpul cursei
În timpul unui maraton este foarte important să bei multă apă pentru ca organismul să nu se deshidrateze.
Ar trebui să alergi într-un ritm constant. Nu începe prea repede sau vei obosi foarte repede și nu poți continua. Aceasta se numește „lovirea de perete”. În cele mai multe cazuri, alergătorii renunță complet. Pe de altă parte, nu ar trebui să începeți prea încet, altfel nu veți atinge limita de timp pe care doriți să o atingeți.
După un maraton, majoritatea alergătorilor simt dureri în mușchi. Acest lucru este normal și poate dura câteva zile până când corpul tău devine din nou normal.
Un comentariu
Advertoriale SEO
in data de 14/08/2023 la 2:56 pm -
Este de asemenea important sa ai o dieta sanatoasa, echilibrata, care sa furnizeze organismului cantitatea necesara de carbohidrati, proteine si vitamine.
Alergarea este un sport minunat care aduce multe beneficii pe care le poti simti oricand. Datorita capacitatii de a imbunatati conditia fizica, controla greutatea si de a lupta impotriva stresului, meritati sa incercati sa alergati in fiecare zi. Desigur, este mai bine sa incepeti cu un scop mai realist si sa mergeti pe trasee mai scurte, treptat construind distanta si intensitatea alergarii!